HOME :: ISTORIC--> Istoricul Ashihara Karate : Specificul Ashihara Karate : Conceptul Sabaki

EVOLUȚIA KARATE-ULUI

Artele marțiale, sub o formă sau alta, au fost prezente în viața oamenilor din cele mai vechi timpuri. Nevoia de a-și apăra familia și avutul, desele conflicte și războaie au dus la dezvoltarea unor tehnici și strategii care aveau ca scop dominarea adversarilor și asigurarea siguranței personale. Deși astăzi termenul de „arte marțiale” duce cu gândul la cele asiatice, preocupări în acest domeniu au existat pe toate continentele, un exemplu fiind tehnicile de arme ale cavalerilor din evul mediu european. Însă gradul cel mai mare de dezvoltare și locul unde tehnicile de război au căpătat sensul de „art㔠a fost continentul asiatic. Cu timpul, aceste tehnici au evoluat și au devenit mai mult decât simple tehnici de „bătaie”, având rol în păstrarea sănătății și căpătând valențe spirituale.

Din punct de vedere istoric, primele atestări datează din jurul anului 520, când se spune că un călugăr indian pe nume Bodhidharma, care s-a stabilit la mânăstirea budistă Shaolin, observând lipsa de vigoare a călugărilor de aici le-a arătat acestora o serie de tehnici care să le fortifice corpul și care să-i ajute să facă față lungilor perioade de meditație. Aceste exerciții fizice, pe lângă întărirea sănătății ajutau călugărilor să se apere contra răufăcătorilor în lungile lor pelerinaje. De aici aceste tehnici s-au răspândit și în restul Chinei și al întregului continent asiatic, combinându-se cu diferitele forme locale de luptă, mai mult sau mai puțin evoluate și dând naștere diferitelor stiluri și sisteme.

Un alt punct important în apariția și evoluția karate-ului a fost insula Okinawa, aflată între China și Japonia, insulă care a constituit permanent subiect de dispută între cele două țări, fiind cucerită când de una când de cealaltă. Datorită faptului că insula se afla sub o continuă ocupație iar locuitorii ei erau veșnic puși în situația de a se apăra de asupritori, și mai ales datorită faptului că localnicilor le fusese interzis portul armelor pentru a preîntâmpina eventualele revolte, au apărut o serie de forme de luptă cu mâna goală. Aceste sisteme au fost influențate atât de tehnicile chinezești cât și de cele japoneze. Astfel au apărut trei mari curente, Naha Te, Shuri Te și Tomari Te, corespunzătore celor trei zone ale insulei. Primul care a unit și codificat aceste tehnici a fost maestrul Gichin Funakoshi. El a perfecționat tehnicile de atac și apărare, punând bazele stilului Shotokan. Mai apoi, un elev al maestrului Funakoshi, și anume Masutatsu Oyama, influențat și de formele de luptă chinezești și coreene, a căutat o forma mai apropiata de lupta reala și tehnici mai eficiente, a pus bazele stilului Kyokushin, stil caracterizat de un antrenament dur și care presupunea o formă fizică remarcabilă. Dintre instructorii maestrului Oyama, unul anume s-a făcut remarcat prin eficiența sa în luptă și prin abilitatea sa deosebită de a ocoli atacul adversarului plasându-se în lateralul sau spatele acestuia. Este vorba despre Hydeiuki Ashihara, fondatorul stilului Ashihara Karate.